Depressie Steunpunt - Su´cide.

Als u aan zelfdoding denkt!
Hoe helpt u iemand met zelfmoordgedachten?
Wat willen mensen die zelfmoordgedachten hebben?
Wat willen mensen met zelfmoordgedachten NIET?
De waarschuwingssignalen van zelfdoding.


Als u aan zelfdoding denkt!

We zijn geboren met het vermogen onszelf te doden. Elk jaar maken een miljoen mensen die keuze.
Zelfs in culturen waar zelfdoding illegaal of taboe is, doden mensen zichzelf.

Veel mensen met zelfmoordgedachten zien geen andere uitweg. De dood is voor hen op dat moment de enige keuze en de intensiteit van hun zelfmoordgevoelens moet niet onderschat worden - ze zijn echt, sterk en dringend.

Eenvoudige oplossingen zijn er niet.

Maar het volgende is ook waar:
De belangrijkste stap is met iemand te praten. Mensen die aan zelfdoding denken, moeten niet proberen hun moeilijkheden in hun eentje op te lossen.
Ze moeten NU hulp vragen! De tijd is een belangrijke factor om 'verder te kunnen gaan', maar wat er in die tijd gebeurd is, is ook van belang.
Iemand die aan zelfdoding denkt, moet zo snel mogelijk over z'n gevoelens kunnen praten. naar boven

Hoe helpt u iemand met zelfmoordgedachten?

Wees stil en luister!

Als iemand depressief is of zelfmoordgedachten heeft, is onze eerste reactie proberen te helpen.
We geven advies, delen onze eigen ervaringen mee en proberen oplossingen te vinden.

We doen er beter aan onze mond te houden en te luisteren. Mensen met zelfmoordgedachten hebben geen behoefte aan antwoorden of oplossingen. Ze willen een veilige plaats waar ze hun angst en bezorgdheid kunnen uiten, waar ze zichzelf kunnen zijn.

Luisteren - echt luisteren - is niet gemakkelijk. We moeten de neiging onderdrukken om iets te zeggen - een opmerking te maken, iets aan een verhaal te willen toevoegen of advies te willen geven.
We moeten niet alleen luisteren naar de feiten die iemand ons vertelt, maar ook naar de gevoelens die erachter zitten. We moeten de dingen vanuit hun gezichtspunt proberen te begrijpen, niet vanuit het onze. Hier volgen enkele aandachtspunten om op te letten, als u iemand helpt die zelfmoordgedachten heeft. naar boven

Wat willen mensen die zelfmoordgedachten hebben? Wat willen mensen met zelfmoordgedachten NIET? De waarschuwingssignalen van zelfdoding.

Zelfdoding is zelden een impulsieve beslissing. In de dagen en uren, voordat mensen zichzelf doden, zijn er gewoonlijk aanwijzingen en waarschuwingssignalen.

De sterkste en meest verontrustende tekenen zijn verbaal - 'Ik kan niet meer verder', 'Niets doet er meer toe' of zelfs 'Ik denk erover om er een eind aan te maken.' Zulke opmerkingen moeten altijd serieus worden genomen.

Andere veel voorkomende tekenen zijn:
De volgende lijst geeft meer voorbeelden, die er allemaal op kunnen wijzen, dat iemand overweegt zelfdoding te plegen. Natuurlijk leiden deze situaties in de meeste gevallen niet tot zelfdoding.
Maar in het algemeen geldt hoe meer tekenen iemand vertoont, hoe groter het risico van zelfdoding.

Situaties.
Gedrag.
Fysieke verandering.
Gedachten en Emoties.


Het Depressie Steunpunt is er voor:
- Uzelf
- Partners
- Gezinsleden
- Familie
- Vrienden
- Iedereen!
JWDdesign
ę 2003-2009 Depressie Steunpunt